Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sliby se slibují, blázni se radují!

Psal se říjen roku 2021 a bylo krátce před volbami do Poslanecké sněmovny. Tehdejší opozice sdružená v koalici SPOLU, slibovala,že nezvýší žádné daně, vzpomínáte?   

Před volbami do Poslanecké sněmovny v říjnu 2021 zazněla z úst politiků řada slibů. Ten nevýraznější použila ve své předvolební kampani koalice SPOLU. Těm, kteří jí dali svůj hlas slibovala, že nezvýší žádné daně. Dalším z řady slibů bylo i to, že bydlení nesmí být luxus, vzpomínáte? Necelé dva roky poté je vše jinak. Sliby se slibují, blázni se radují!

Bylo 11. května 2023 a vláda s velkou slávou oznámila plán, jak ozdravit veřejné finance. Ten, kdo čekal, že vláda dodrží své předvolební sliby a představí nám všem úsporný a efektivní stát bez zvyšování daní, musel být zklamán. A zklamán musí být i volič koalice SPOLU, tedy živnostník a podnikatel. Pro tyto své hlavní voličské skupiny vláda chystá zvýšení minimálních odvodů pro OSVČ. Minimální odvody OSVČ by měly vzrůst na úroveň minimální mzdy. Ta je v současnosti 17 300 korun za měsíc. Zároveň se navrhuje, aby OSVČ platily pojistné nejméně z 55 procent namísto současných 50 procent základu daně. Vláda zavede nové nemocenské pojištění zaměstnanců, sazba bude 0,6%.  A korporátní daně se zvýší o dva procentní body. Ostatní skupiny obyvatel čekají mimo jiné změny v DPH, které, jak přiznalo samo Ministerstvo financí, státu dodatečný výnos nepřinesou. Dále se zdraží dálniční  známky a v neposlední řadě nás čeká až dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti. Bydlení nesmí být luxus? Další předvolební slib padl.

A já se ptám, mílí voliči vládních stran, opravdu jste toto čekali? A toto jste chtěli? Samozřejmě můžete namítnout, že vláda musí reagovat na aktuální nepříznivý vývoj státního rozpočtu. Já se ale ptám, reaguje vláda správně a hlavně včas? Já se domnívám, že nikoliv. Každé rozhodnutí vlády trvá příliš dlouho a mezi tím se směrem k veřejnosti vysílají dnes již pověstné, ale ne příliš dobře srozumitelné signály.

Vláda slibovala efektivní a štíhlý stát. Podívejte se, jak efektivní je Úřad práce nebo Česká pošta a odpovězte si sami. Samozřejmě, šetřit se musí. Ale začít "šetřit" tím, že si vytáhnu více peněz z kapes vlastních obyvatel nepovažuji za šťastné. Záměrně vynechávám plánované škrty v oblasti národních dotací,protože přesné kontury tohoto úsporného opatření nejsou dosud známé.  V první řadě by si stát měl odpovědět na otázku, jaké agendy bude vykonávat? Měl by být proveden hloubkový audit všech ministerstev a ostatních úřadů státní správy. Musíme zjistit, kde se agendy překrývají a které činnosti státu jsou neefektivní a zbytné. A tam začít šetřit. Problém je ten, že zatím snad každý úřad si svou existenci obhájil. A každý úředník ví, že právě ta jeho pozice je nenahraditelná. A tak tu budeme mít vyšší daně. Efektivní a štíhlý stát nikoliv. Proč? Protože zvýšit daně je přece jednodušší. A co například zrušit Českou informační agenturu životního prostředí (CENIA)? Tato agentura vydává zprávy o stavu životního prostřední v České republice. Nikdy jste o ní neslyšeli? Já také ne. Náklady na její provoz přesáhly v roce 2022 103 milionů korun. A takových úřadů a agentur bychom napočítali více. Zajímavé je, že například o snižování příspěvků na činnost politických stran, nebo o snižování příspěvků pro politickou stranu za každého jejího poslance se v konsolidačním balíčku nedočteme. Přitom jen   za rok 2022 proplatil stát politickým stranám více než 575 milionů korun. Co však v plánu vlády na ozdravení veřejných financí nechybí, je navýšení renty pro bývalé prezidenty. A  tak si vůbec nejsem jistý,že vláda uchopila konsolidaci veřejných financí za správný konec.                    

Autor: Milan Kic | středa 7.6.2023 22:15 | karma článku: 40,18 | přečteno: 1984x
  • Další články autora

Milan Kic

Vládneme, nerušit!

Vláda se rozhodla snížit zákonnou a mimořádnou valorizaci penzí od června 2023. Opozice chce změně zákona bránit parlamentní obstrukcí. Hledá vláda úspory na správných místech?

28.2.2023 v 19:00 | Karma: 34,47 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Milan Kic

Seznamte se, JUDr. Robert Neruda

JUDr. Robert Neruda, Ph.D., manžel kandidáty na post české prezidentky Danuše Nerudové. Kdo je Robert Neruda podle veřejně dostupných zdrojů? Co všechno se o dozvíte, když trochu zapátráte na internetu?

19.11.2022 v 9:00 | Karma: 43,18 | Přečteno: 5545x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Noční můra premiéra Fialy

Zbývají dva měsíce do volby prezidenta České republiky. Čekají Petra Fialu a jeho vládu bezesné noci? Již jen dva měsíce zbývají do chvíle, kdy Češi, Moravané a Slezané vyrazí k volebním urnám...

14.11.2022 v 20:45 | Karma: 26,96 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Královna Alena

Královna sociálních sítí Alena Schillerová a její drahé kralování. Bývalá ministryně financí a místopředsedkyně vlády Alena Schillerová patřila mezi nejvýznamnější tváře hnutí ANO před parlamentními volbami. A co teď?

29.1.2022 v 19:00 | Karma: 25,29 | Přečteno: 677x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Bude válka! Nebo nebude?

V posledních dnech velmi často slýcháme o vyostřených vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou. Máme se chystat na válku? Ten, kdo se domníval, že konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem ustal, byl na omylu.

23.1.2022 v 17:15 | Karma: 19,82 | Přečteno: 780x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1097x
student, invalidní důchodce

Seznam rubrik